Run all Night (2015)

 English HereKorte Inhoud
De in Brooklyn wonende gangster en huurmoordenaar Jimmy Conlon, alias The Gravedigger, heeft betere tijden gekend. Jimmy, de beste vriend van maffiabaas Shawn Maguire, is nu 55 en wordt achtervolgd door zijn zonden uit het verleden. Conlon wordt al ruim dertig jaar in de gaten gehouden door een vasthoudende rechercheur. De laatste jaren zoekt Jimmy voornamelijk zijn heil in een whiskyglas. Maar als zijn zoon Mike het doelwit wordt, moet Jimmy een keuze maken tussen de maffiafamilie waar hij ooit voor koos, en zijn echte familie, waar hij al heel lang geen contact meer mee heeft. Mike slaat op de vlucht en Jimmy moet voorkomen dat zijn zoon niet het hetzelfde lot ondergaat als hij, namelijk eindigend aan de verkeerde kant van een vuurwapen. Jimmy heeft slechts één nacht om erachter te komen aan welke wereld hij trouw is, om alles weer recht te zetten.

Genre : Actie/Misdaad
Land : VS


Cast
:

Liam Neeson : Jimmy Conlon
Ed Harris  : Shawn Maguire
Joel Kinnaman : Mike Conlon

Regisseur : Jaume Collet-Serra

Mijn mening  

“Wherever we're going, when we cross that line, we're going together.
Me and you. “


Ik begin nog te denken dat Liam Neeson echt een drankprobleem heeft, want dit is de zoveelste film als ex-alcoholicus en alcoholist. In “Non-stop” en “A walk among the tombstones” had hij de verslaving van zich af kunnen schudden. In “Run all night” probeert hij zijn leed te verdringen door constant sterke drank te nuttigen. Neeson heeft een voorliefde gekregen voor het actiegenre blijkbaar. Na het meer serieuzere werk in het verleden zoals “Schindler’s List”, “Nell”, “K19”, “Gangs of New York” en “Kinsey” is het nu allemaal actie wat de klok slaat. Spijtig genoeg tapt men steeds uit hetzelfde vaatje. Dat dit soort films met Neeson in de hoofdrol in de smaak vallen bij het publiek is overduidelijk, daar men vorig jaar al het derde deel van “Taken” uitbracht. Neeson als de bittere, bikkelharde en doortastende ex-politieagent of ex-gangster die het moet opnemen tegen meerdere op wraak beluste tegenstanders. Het klinkt redelijk clichématig en het ziet er ook zo uit, maar desalniettemin is er de garantie voor zenuwslopende spanning en actierijke fragmenten.


Neeson vertolkt de rol van Jimmy Conlon, een hitman die zijn wapen heeft opgeborgen en verder door het leven gaat vol berouw om wat hij heeft uitgestoken in het verleden. Hier wordt hij niet enkel belaagd door een hele meute gangsters, die op wraak belust zijn nadat hij de zoon van de ex-baas en tevens goede vriend uit het gangstermilieu Shawn Maguire (Ed Harris) heeft vermoord (uit zelfverdediging om zijn zoon Mike van een zekere dood te redden), de politiemacht van New York die al jarenlang (vooral hoofdagent Harding) bij gebrek aan echt bewijsmateriaal Jimmy en consoorten niet kunnen inrekenen en de huurmoordenaar Andrew Price (Common) die ook zo doortastend tewerk gaat als The Professor in “The Bourne Identity”. Maar er is ook de strijd die hij levert met zijn zoon Mike (Joel Robocop Kinnaman) die niks met hem te maken wil hebben vanwege zijn verleden. Het resultaat is dat het duo de hele nacht op vlucht is. Vandaar de titel dus.


Ondanks zijn 63 jaar, weet Neeson nog altijd te overtuigen als rasechte actieheld. En blijkbaar is de regisseur Jaume Collet-Serra hierover ook van overtuigd, want dit is de derde actiefilm die hij maakt met Neeson (na “Unknown” en “Non-stop”). Het enige verschil met andere iconische actiehelden, is dat Neeson wel blijk geeft van enig acteertalent. Zo zijn de interacties tussen hem en Harris wel het meest genietbare op dit vlak. Twee cynische oudgedienden met elk hun eigen tragiek en verbittering. De ontmoeting tussen beide kemphanen in een lokaal cafe was dan ook voor mij één van de hoogtepunten in deze voor de rest vol actie gepropte film. Ook Joel Kinnaman kwijt zich van zijn taak als de zoon die vol woede zit en moet hier wat meer acteertechnieken toepassen dan in “Robocop” waar alleen zijn kinnebak te zien was.

 
Verder mag je datgene verwachten wat in zulke typische films telkens wordt herkauwd : keiharde gevechten, op tijd en stond een kogelregen, explosies, verbrand rubber met bijbehorende blikschade en dat doordrenkt met een beetje tragiek. Niet bijster origineel dus. De teller van gesneuvelden loopt tot aan de aftiteling langzaam maar zeker op. Er wordt vanzelfsprekend nogal wat afgerend wat samen met de aangehouden actie en de bij momenten indrukmakende cameratechniek ervoor zorgt dat de vaart er stevig inblijft. De fragmenten waarbij het beeld zich door het luchtruim klieft en inzoomt op de volgende locatie, vond ik uitermate geslaagd.
 

Al bij al een gedreven actiefilm vol hersenloze actie en visueel intens, ondersteund door heerlijk acteerwerk van de drie hoofdrolspelers. Zowel de vete tussen Jimmy en Shawn, als de interacties tussen vader en zoon zorgen voor enkele hoogstaande acteermomenten. Maar echt verrassend is het niet.


My rating 6/10
Links : IMDB
, Moviemeter
Run All Night (2015) on IMDb

Geen opmerkingen

Mogelijk gemaakt door Blogger.